Șoim dunărean surprins la cuib în Câmpia de Vest – premieră absolută pentru România: imagini în direct cu cea mai rară pasăre din țara noastră.

Două exemplare de șoim dunărean (Falco cherrug) – specie pe cale de dispariție în România – au ocupat astăzi cuibul amenajat pe un stâlp de înaltă tensiune din Câmpia de Vest, iar imaginile surprinse de camera video a unui ONG de mediu sunt transmise, în premieră, online în timp real.
Șoimul dunărean a apărut astazi pentru prima dată la cuibul care este monitorizat video din luna iunie a acestui an de către Asociația Wild Watch. Vestea a fost dată pe pagina de facebook a ONG-ului de mediu, iar imaginile sunt transmise în timp real pe site-ul wildliferomania.com.

Cristian Ilea – Wild Watch: Prezența la cuibul din Câmpia de Vest a acestei specii pe cale de dispariție, este o bucurie imensă pentru noi și pentru partenerii noștri din acest proiect, dar și pentru toți cei care ne urmăresc online și cărora le mulțumim pentru implicare. Transmiterea acestor imagini în timp real este nu doar o premieră în România, ci și cea mai frumoasă implinire a ideii de la care a plecat Wildlife Romania: realizarea unei “grădini zoologice virtuale” în care animalele prezentate să fie monitorizate în libertate.

Imaginile live transmise online pot avea o valoare foarte mare și pentru specialiști – ornitologi și cercetători în biodiversitate, care sperau la sosirea primelor exemplare la cuib abia în primăvara viitoare. Degradarea habitatelor dar și folosirea pesticidelor sau lipsa locurilor de cuibărit, reprezintă principalele cauze ale scăderii numărului de şoimi dunăreni într-un ritm accelerat in ultimii ani. Această pasăre se află pe Lista Roşie a speciilor pe cale de dispariţie realizată de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN).

soimWR2soimi WR

doisoimiWR
Foto: WildWatch/wildliferomania.com

Ultimele perechi cuibăritoare de șoim dunărean din România au fost semnalate în Dobrogea, dar și în Banat – acolo unde au fost surprinse imaginile de astăzi în premieră națională. Cuibul de pe stâlpul de înaltă tensiune din Câmpia de Vest este unul dintre cele 34 de cuiburi artificiale montate de Enel Distribuție Banat în perioada 2012-2014, prin proiectul Life+ de conservare a şoimului dunărean, proiect dezvoltat în colaborare cu Asociația Grupul Milvus.

Asociația Wild Watch a fost înființată în anul 2015 şi este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, care are ca obiective principale dezvoltarea de proiecte care aduc beneficii mediului și promovarea unei atitudini responsabile faţă de mediu la nivelul publicului larg.